مبانی نظری و پیشینه پژوهش فناوری اطلاعات (IT) و دورکاری

مبانی نظری و پیشینه پژوهش فناوری اطلاعات (IT)  و دورکاری مبانی نظری و پیشینه پژوهش فناوری اطلاعات (IT)  و دورکاری

دسته : -مبانی و پیشینه نظری

فرمت فایل : word

حجم فایل : 71 KB

تعداد صفحات : 39

بازدیدها : 420

برچسبها : پروژه تحقیق مبانی نظری

مبلغ : 15000 تومان

خرید این فایل

مبانی نظری و پیشینه پژوهش فناوری اطلاعات (IT) و دورکاری

مبانی نظری و پیشینه پژوهش فناوری اطلاعات (IT)  و دورکاری

در 39 صفحه ورد قابل ویرایش با فرمت docx

توضیحات: فصل دوم پایان نامه کارشناسی ارشد (پیشینه و مبانی نظری پژوهش)

همراه با منبع نویسی درون متنی به شیوه APA جهت استفاده فصل دو پایان نامه

توضیحات نظری کامل در مورد متغیر

پیشینه داخلی

و خارجی در مورد متغیر مربوطه و متغیرهای مشابه

رفرنس نویسی و پاورقی دقیق و مناسب

منبع : انگلیسی وفارسی دارد (به شیوه APA)

نوع فایل:  WORD و قابل ویرایش با فرمت docx

قسمتی از متن مبانی نظری و پیشینه

فناوری (‌ تكنولوژی )[1]

فناوری اطلاعات متشكل از چهار عنصر اصلی اساسی ( انسان، ساز و كار، ابزار، ساختار) است به طوری كه در این فناوری، اطلاعات از طریق زنجیره ارزشی كه از بهم پیوستن این عناصر ایجاد می‌شود جریان یافته و پیوسته تعالی و تكامل سازمان را فرا راه خود قرار می‌دهد.(سپهری، 1383،137)

فناوری ، كاربرد علم برای حل مشكلات عملی است از این رو تكنولوژی متكیبر دانش است.

دانش نوعی معرفت و شناخت است در حالی كه فناوری كاربرد این شناخت است.

علم زمینه ای ایجاد می كند تا فناوری در آن رشد كند.توسعه جامعه تنها با ارتقای سطح فن آوری امكان پذیر است. فن آوری مجموعهای از عوامل سخت افزاری یا تجهیزات، توانایی ها و مهارت های انسانی، دانش فنی، و توانایی های مدیریتی و سازماندهی است. افزایش سطح فناوری مستلزمرشد ارتقای هماهنگ و سازگار تمام اجزای آن است كه از طریق انتقال و توسعهداخلی فن آوری اتفاق می افتد. نقش مدیریت در فرآیند انتقال و توسعه فناوریمهم و تعیین كننده است و می توان آن را در چهار سطح كلان، 1ـ بخش علوم 2ـتكنولوژی 3ـ بنگاه ها 4ـ خود حرفه و تخصص مدیریت مطرح كرد. (مالونی ،55:2007)

فناوری را قابلیت كاربرد علوم در تامین خواسته های مادی و ذهنی بشر می دانند. با پیشرفت علومزمینه های بالقوه جدیدی برای ارتقای فن آوری پیدا می شود. میزان كالا و خدمات تولید شده سرانه در جوامعی كه به پیشرفت های تكنولوژیكیجدید دست یافته انداز جوامع سنتی و عقب مانده فاصله زیادی گرفته است. درواقع توان كشورها و یا مؤسسات صنعتی و خدماتی در صحنه رقابت های مختلف اقتصادی،سیاسی، فرهنگی و نظامی به توان تكنولوژیكی آن ها بستگی دارد.

تنها با ارتقای سطح تكنولوژی در جامعه است كه افراد آن می توانند به تولیدبیشتر كالا و خدمات دست یابند و باعث كارآیی و اثربخشی سازمان خود شوند وبا نظام دهی مناسب در زمینه هایفرهنگی، سیاسی و اجتماعی موجبات زندگی بهتررا برای خود فراهم نمایند. در صحنه رقابت های اقتصادی، سازمان ها و مؤسساتیكه به تكنولوژی برتر دست می یابند، امكان بقا و رشد را می یابند و سازمانها و مؤسساتی كه از نظر تكنولوژی عقب بمانند از صحنه خارج می شوند. (مالونی ،55:2007)

2-3-2- مفهوم فناوری اطلاعات

تعاریف مختلفی برای فناوری اطلاعات وجود دارد برخی از آنها عبارتند از:

الف-فناوری اطلاعات تلفیقی از دستاوردهای مخابراتی ،روشها وراهكارهای حل مساله و توانایی راهبری با استفاده از دانش كامپیوتریاست.

ب-فناوری اطلاعات شامل موضوعات مربوط به مباحث پیشرفته علوم وفناوری كامپیوتری،طراحی كامپیوتری،پیاده سازی سیستم هایاطلاعاتی و كاربردهای آن است.

ج-فناوری اطلاعات تلفیقی از دانش سنتی كامپیوتر و فناوری ارتباطاتبه منظور ذخیره،پردازش و تبادل هر گونه داده (اعم از متن ،صوت ،تصویرو . . . )است.

د-فناوری اطلاعات واژه ای كلی است كه برای وسعت بخشیدن به محصولات و خدمات الكترونیكی حاصل از نوآوریهای مخابراتی ورایانه ای استفاده می شود.

ه- فناوری اطلاعات مجموعه ای از سخت افزار،نرم افزار و فكرافزاراست كه گردش و بهره وری از امكانات را امكانپذیر می سازد.

...


[1] - Technology

...

2-3-6- مدل‌های كاربرد فناوری اطلاعات در سازمانها

زوبوف[1] در اثر كلاسیك خود (در عصر ماشین هوشمند) با این توضیح، به تفاوت این فناوری با انواع پیشین فناوری‌های ماشینی اشاره می‌كند. فناوری اطلاعات در همان حالی كه برای بازتولید، گسترش و بهبود فرآیند جایگزینی عامل انسان با ماشین بكار می رود ، داده‌هایی را نیز درباره خود فعالیت‌های ماشینی شده ثبت می‌كند و جریانهای جدیدی را از اطلاعات پدید می‌آورد. این جریان‌های جدید اطلاعات می‌توانند برای بسیاری از تحلیل‌ها در سازمان بكار روند. بدین ترتیب این فناوری هم از اطلاعات استفاده كرده و هم آن را تولید می‌كند.

این ویژگی فناوری اطلاعات كه زوبوف آن را دوگانگی[2] می‌خواند باعث می‌شود كه این فناوری از یك طرف در خودكارسازی عملیات و انجام فرآیندهایی كه انسان انجام می‌دهد با پیوستگی و كنترل بیشتر به‌كار رود و از طرف دیگر به طور همزمان اطلاعاتی را درباره فرآیندهای عملیاتی و مدیریتی سازمان تولید كند. زوبوف این ظرفیت فناوری اطلاعات را كه منطق معمولی خودكارسازی را از دور خارج كرده است، آگاه‌سازی می‌نامد. سومین كاربرد فناوری اطلاعات كه زوبوف به آن اشاره می‌كند دگرگون‌سازی است. از نظر وی ظرفیت آگاه‌سازی فناوری اطلاعات می‌تواند چنان تغییراتی بنیادین ایجاد كند كه ویژگی‌های ذاتی كار را متحول سازد . (تری ، 371: 2002)

جدول شماره 1-2 كاربردهای فناوری اطلاعات از نظر «زوبوف»

كاربرد

شرح

خودكارسازی

بازتولید، گسترش و بهبود فرآیند جایگزینی عامل انسان با ماشین

آگاه سازی

تولید اطلاعات در باره فعالیت‌هایی كه خودكار شده اند

دگرگون‌سازی

تغییرات بنیادین در ویژگی‌های ذاتی كار و تامین گزینه‌های فراروی سازمان

« هیكس» به كاربردهای فناوری اطلاعات از دریچه اصلاحاتی اشاره می كند كه این فناوری آنها را امكان پذیر می سازد. به اعتقاد وی از لحاظ نظری، هر آنچه فناوری اطلاعات  می تواند به انجام رساند با دیگر ابزارها نیز انجام شدنی است. اما در عمل ، توان این فناوری در افزایش سرعت و یا كاهش هزینه ها بدین معنا است كه فناوری اطلاعات  می تواند كارهایی را امكان پذیر سازد كه بدون آن شدنی نیستند. از این رویكرد، این فناوری سه قابلیت بالقوه برای تغییر در چارچوب اصلاحات دارد كه عبارت از جایگزینی، پشتیبانی، و نوآوری می باشد.

در كاربرد جایگزینی، فرآیندهای دستی پذیرش، ذخیره، پردازش، برون‌داد و انتقال اطلاعات خودكار می‌شوند. به عبارت دیگر، فناوری اطلاعات جایگزین انسان می‌شود. این فناوری می‌تواند به انجام فرآیندهایی نیز كه انسان انجام می‌دهد كمك كند. « هیكس» چنین كاربردی را پشتیبانی می‌خواند. نوآوری ، سومین كاربرد این فناوری است. از این طریق فرآیندهای جدیدی خلق می‌شوند كه كاملا توسط فناوری اطلاعات به انجام می‌رسند یا این فناوری به عنوان پشتیبان فرآیندهای جدیدی كه انسان انجام می‌دهد به كار می‌رود.[Heeks, 2000]

...


[1]- Zuboff

[2]- Duality

...

لوكاس[1] و بارودی[2] متغیرهای ساختاری را شامل این موارد: اجزای مجازی، روابط و ارتباطات الكترونیكی، سطوح مدیریت، حیطه نظارت مدیران، خودكارسازی عملیات، جریان كار الكترونیكی، شبكه سازی الكترونیكی می‌دانند.[ Locas, 2004,265]

بون اوهكیم[3] و لی[4] اعضای گروه مدیریت دانشگاه نبراسكا در تحقیق خود تحت عنوان « بالنده ساختن آرایش درونی سیستم‌های اطلاعاتی در سازمان‌های با كیفیت بالا » با بررسی نقش سیستمهای اطلاعاتی و فناوری اطلاعات در ساختار سازمانی به نتایج بدست آمده در این تحقیق اشاره می‌نمایند كه نشان می‌دهد كه انجام فعالیتهای كاری بدون پشتیبانی سیستم‌های اطلاعاتی و استفاده از فناوری اطلاعات تقریبا غیرممكن است.  [Boon Oh Kim, 2008,311]

سوابق و پیشینه تحقیق:

2-12-1-  سوابق تحقیق در ایران :

علی رغم اینکه موضوع دورکاری تازه و جدید به شمار می رود تاکنون تحقیقات علمی  زیادی صورت نگرفته است اما در این میان با توجه به پژوهشهای پیشین می توان به موارد زیر اشاره نمود:

اسلامی (1389) به بررسی موانع اجرای دورکاری در سازمانهای دولتی پرداخته است. در این تحقیق مروری، وی اعتقاد دارد که عواملاقتصادی ، فناوری و قانونی مهمترین موانع اجرای دورکاری در سازمانهای دولتی در کشورمان به شمار می روند.

وحیدیان (1387) به بررسی تاثیر زیر ساختهای فناوری در توسعه دورکاری در سازمانهای کشورمان پرداخته است. به اعتقاد وی تلاش برای توسعه هرچه بیشتر زیرساختهای دورکاری می تواند موجب رشد و گسترش فرهنک دورکاری در سازمانها گردد.

رضایی نژاد (1388) در تحقیقی به بررسی دیدگاه مدیران سازمانهای دولتی نسبت به پذیرش دورکاری در سازمانهای خود پرداخته است. در این تحقیق میدانی که در آن با استفاده از ابزار پرسشنامه، محقق به جمع اوری اطلاعات پرداخته است ، دیدگاه 55 مدیر سازمانهای دولتی مورد پرسش قرار گرفته است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که 75 درصد مدیران با توجه به انجام به موقع وظایف از سوی کارکنان می پذیرند که دورکاری را در سازمان خود اجرا نمایند.

2-12-2- سوابق تحقیق در خارج :

مورگان (2010) اعتقاد دارد که فرهنگ مناسب و پذیرش شرایط دورکاری و توجیه و آموزش ضمن خدمت برای کارکنان دورکار از الزامات اصلی در موفقیت دورکاری به شمار می رود.

اسکات (2010) معتقد است که در آینده سازمانهای مجازی می بایستی به دورکاری به عنوان یک استراتژی اصلی نگاه نموده و بتوانند سازمانهای خود را در دستیابی به اهداف این مهم رهنمون سازند.

دیویدسون (2008) معتقد است که فرهنگ یک سازمان می تواند برای اجرای مناسب دورکاری در سازمان کمک نماید. چنانچه سازمانهای بالنده می توانند فرصت ارایه خدمات را به شکل دورکاری به نحو احسن انجام دهند.

...


[1]- Locas

[2]- Baroudi

[3]- Boon Oh Kim

[4]- Lee, Sung M.

...

خرید و دانلود آنی فایل

به اشتراک بگذارید

Alternate Text

آیا سوال یا مشکلی دارید؟

از طریق این فرم با ما در تماس باشید